torsdag 9 februari 2012

Snöflingesjalen



(a.k.a sjalen som blev som blev när den inte blev som den skulle)


Jag är stolt över att kunna prestentera Snöflingesjalen, den blev helt fantastisk, vilket känns skönt med tanke på det kungarike fullt med troll som har marscherat genom det här projektet. Jag har lärt mig massor; om att komma ihåg att jag vet saker redan och att det är onödigt att göra om misstag, att små knappar på kameran inte behöver betyda Self Destruct och om vikten av att pilla på dem för att inte få kritvita bilder, och en massa annat.



Nu ska jag sluta babbla och ni ska få det ni väntar på.



Man behöver:
Garn- Jag har använt 6 nystan Delight fg 11 från Drops. Man kan använda vilket garn som helst, men bör justera virknål efter det, och även notera att storleken på sjalen beror på garnet. Mer om den längre ner.
Virknål- Jag har använt en 3:a.
Stoppnål, sax och annat sånt där som kan vara bra... Ni vet.

Storleken på sjalen:
Storleken blir ju efter hur man virkar ihop de olika flingor, och hur många man gör av de olika varianterna, vilket garn man använder, osv. Å andra sidan är det en sjal, så det kan ju få variera lite. Jag har hållt på tills jag har tyckt att det såg bra ut. Ett tips om man använder melerat garn är att virka upp ungefär hälften som separata flingor och sen plocka in dem i sjalen eftersom. Då är det lättare att få spridning på och planera färgerna.



Liten Flinga:
Lägg upp 4 lm, bind ihop med 1 sm.
v1   Gör 3 lm rakt upp från ringen, och sedan 14 stolpar i ringen. Bind ihop i 3:e lm med en sm.
v2   Gör 5 lm rakt upp, * 1 st, 2 lm, 1 st, 1 lm* upprepa från* till * med en stolpe i varje maska i ringen, varvet runt. Bind ihop med en sm i 3:e lm.
v3   Fm hela varvet runt, bind ihop med en sm
v4   * 2 fm, 3 lm rakt upp, 1 fm i samma maska som förra fm* Upprepa varvet ut

Om flingan ska virkas ihop med andra flingor så görs detta i sista varvet, istället för att man gör 3 lm, så gör man 1 lm, fäst i en annan flinga med en fm eller sm, 1 lm.
Fäst trådarna eftersom.



Stor Flinga:
Lägg upp 4 lm i en ring, fäst ihop med en sm.
v1   Gör 3 lm rätt upp, och sen 2 st. Upprepa * 2 lm, 3 st* 5 gånger, avsluta med 2 lm och bind ihop med en sm i 3:e stolpluftmaskan.
v2  Gör 3 lm rätt upp och sedan 3 st. Upprepa * 2 lm, 4 st* 5 gånger, avsluta med 2 lm och bind ihop med en sm i 3: e stolpluftmaskan. De här partierna om 4 st borde nu ligga över partierna med 3 st.
v3   Gör 3 lm rätt upp och sedan 5 st. Upprepa * 3 lm, 6 st* 5 gånger, avsluta med 3 lm och bind ihop med en sm i 3:e stolpluftmaskan. Och, ja, även detta parti ska ligga över de föregående. Ni fattar säkert.
v4   Hoppa in ett steg med hjälp av en sm så att du hamnar mellan 1:a och 2:a stolpen och gör 3 lm rätt upp. Gör sedan 3 st. Upprepa * 7 lm, 4 st* 5 gånger, avsluta med 7 lm och en sm.
v5  Hoppa in ett steg som föregående varv och gör tre lm rätt upp, och en stolpe. Upprepa * 6 lm, 1 fm i lm-bågen under, 6 lm, 2 st*. Avsluta med 6 lm, 1 fm i lm-bågen under,  6 lm, och en smygmaska.
v6   Upprepa * 4 lm över de två stolparna, fäst på andra sidan med 1 fm, 10 lm till nästa två st, fäst precis innan med 1 fm*. Fäst med en sm.
v7   I de små lm-bågarna virkas det: *1 fm, 3 lm, 1 fm* 3 gånger, och det är även här, i den mittersta picoten man fäster ihop med andra flingor.
I de stora luftmaskbågarna virkar man fastmaskor runt, ta gärna några färre och dra ihop, men var försiktig så att inte hela flingan börjar snörpa ihop sig. Fäst ihop på andra sidan med en sm.
Fäst trådarna.

Notering: Luftmaskbågarna är ganska väl tilltagna eftersom jag har upptäckt att den har en tendens att dra ihop sig annars. Tycker man att det blir för löst så kan man ta färre luftmaskor, men man får passa sig så att det inte blir för snävt.

Det var liksom det! Jag hoppas ni gillar den, om någon har kommentarer på mönstret så kan ni väl skriva en kråka i gästboken.
Oh! Jag höll ju på att glömma, jag har hittat ett blivande nytt projekt. Ni ser andra bilden uppifrån? Tyget som sjalen ligger på var ett gammalt överkast i "Indisk bomull" som jag rotade fram för att jag behövde nåt vitt att fota mot. När det väl låg på bordet så slog det mig att medans det är ett helt värdelöst överkast (det krympte och passar inte min säng) så skulle det med lite broderier kunna bli en himla tjusig duk....


2 kommentarer:

  1. Superfint mönster. Hoppas att det är okej att jag lånar bild och länkar från bloggen 365 saker du kan sticka (och virka)?

    SvaraRadera